Naizmenični prekidači se uglavnom koriste za uključivanje (isključivanje) jednog izvora svetlosti sa dva mesta. Najčešće u hodnicima stanova i stepeništima kuća potrebno je da na početku prolaza uključite svetlo a da po prolasku isto isključite sa drugog mesta. 

WiFi prekidači svojom pojavom na tržištu u mnogo čemu su unapredili klasične kućne instalacije, međutim sa njima su došli i problemi kada je uglavnom bilo potrebno do njih dovesti i nulti provodnik kako bi oni dobili svoje napajanje i samim tim postali aktivni. Ovaj problem mogao se rešiti isključivo ispravkom instalacije, što je uglavnom zahtevalo intervenciju na zidovima i provlačenje još jednog provodnika.

Iz gore navedenog problema sa manjkom provodnika javila se potreba za WiFi prekidačima koji će moći raditi bez nultog provodnika, odnosno samo na faznom provodniku koji je do tada i prekidan klasičnim zidnim prekidačem. I naravno, danas postoje i montažni zidni WiFi prekidači koji rade samo na faznom provodniku poput klasičnih zidnih prekidača ali je njihova cena trenutno dosta veća u odnosu na druge modele sa kojima ćete moći da izbegnete izmene na elektro instalacijama u vašoj kući.

sonoff mini ugradnja u doznu bez nule wifi prekidac za svetlo

Predstavljamo Vam Sonoff MINI WiFi prekidač. Model koji se ističe svojim malim dimenzijama, predviđen je za ugradnju u razvodnu kutiju ili doznu, u zavisnosti od potrebe.

Radni Napon: 90-250v AC(50/60Hz)
Maksimalna Struja: 10A
Maksimalna Snaga: 2200 W
Dimenzije: 42.6 x 42.6 x 20mm (D*Š*V)

Više o karakteristika ovog prekidača i njegovoj nameni možete pročitati klikom ovde

 

 POVEZIVANJE SONOFF MINI PREKIDAČA KAO NAIZMENIČNI PREKIDAČ

 sonoff mini za razvodnu kutju

Sonoff MINI WiFi uređaj trenutno je najbolje rešenje da vaše naizmenične prekidače u kući učinite "pametnim". Naime, da bi ovo ove male uređaje uspešno montirali potrebno je da ispratite sledeća uputstva.

Na Sonoff MINI pametnom uređaju uočićete 6 kontakta. Dva su dovod napona 220V L i N, dva su izlaz 220V L i N i na kraju još dva kontakta obeležena sa S1 i S2. Kako uređaj radi na 220V i potrebni su mu i fazni i nulti kontakt, isti ćete umesto u doznu zidnog prekidača ugraditi u razvodnu kutiju iznad prekidača. Tamo ćete jednostavno dovod 220V povezati na obeležene kontakte uređaja, zatim izlaz prema osvetljenju takođe, a nakon toga ćete sve žile koje kojim je ranije ptovala faza preko prekidača sada povezati na kontakte S1 i S2 na Sonoff MINI pametnom uređaju.

Evo i ilustrovane šeme povezivanja. 

poveyivanje sonoff mini kao naizmenicni prekidac za hodnik i stepeniste

Nakon povezivanja uređaja vaše osvetljenje će raditi i preko dosadašnjih zidnih prekidača a i preko aplikacije na mobilnom telefonu. 

Ukoliko rešite da odete korak dalje sa unapređenjem vašeg osvetljenja u hodniku objekta, ili na nekom drugom mestu, razmislite o Sonoff PIR detektoru pokreta i njegovoj mogućnosti aktivaranja vašeg osvetljenja prilikom detektovanja pokreta. Možda vam dosadašnji stari zidni prekidači više i neće biti potrebni. Takođe, ovaj detektor pokreta povezan preko Sonoff Bridge uređaja ima mogućnost slanja obaveštenja preko aplikacije na mobilnom telefonu, pa će vam detektor kada ste kući i prolazite hodnikom uključivati svetlo ali kada niste kod kuće on će vam biti odlična zaštita od nepoželjnih gostiju a vaš telefon će vas o tome obavestit. 

Sonoff MINI WiFi smart prekidač - karakteristike i cena uređaja

 

 

Ukoliko želite da mobilnim telefonom, putem Android ili iOS aplikacije kontrolišete rad vaših roletni, kapije, garažnih vrata i sl. biće vam neophodni tzv. GSM i WiFi tipovi prekidača. Oba tipa prekidača imaju namenu da komandu koju zadate preko mobilnog uređaja proslede i fizički ostvare kontrolu nad radom vaše roletne, kapije i sl..

Kako rade WiFi i GSM prekidači za roletne i kapije?

Ovi prekidači imaju po dva izlaza za napajanje motora koji pokreću kapiju, po jedan za svaki od smerova motora. Izborom opcije otvaranja ili zatvaranja mobilni telefon šalje komandu do prekidača koji spaja izabrani kontakt. 

Koja je razlika između GSM i WiFi prekidača?

GSM prekidači svoju komunikaciju sa mobilnim uređajem ostvaruju preko mobilne gsm mreže. Komanda koju vi kao korisnik zadajete je ili telefonski poziv ili sms poruka koja se šalje na mobilni broj SIM kartice koja se nalazi u samom prekidaču. U zavisnosti od komande koju ste zadali prekidač će uključiti ili isključiti neki od kanala za kontrolu napajanja motora kapije, odnosno pokrenuti ga na neku od strana.

Sa druge strane WiFi prekidači za roletne, kapije  i garažna vrata svoju komunikaciju ostvaruju putem WiFi mreže. Ukoliko WiFi mreža ima izlaz na internet ove prekidače možete da kontrolišete sa bilo kog mesta na svetu u realnom vremenu. 

Bitna razlika između ove dve vrste prekidača je i cena. WiFi prekidači su otprilike dva puta jeftiniji od GSM prekidača, međutim ukoliko na mestu ugradnje (npr. garaža) nema WiFi mreže, ili nije moguće obezbediti istu, vaš izbor će ipak biti GSM prekidač za garažna vrata.

Još jedna od prednosti WiFi prekidača je da imaju i mogućnost dodavanja daljinskog upravljača, pa osim mobilne aplikacije možete koristiti i ovaj način upravljanja.  

Gde se ugrađuju GSM i WiFi prekidači. 

Zbog svojih malih dimenzija (teh. karakteristike proizvoda su date u nastavku teksta) obe vrste prekidača možete ugrađivati u većinu već postojećih el. kutija za napajanje vaših kapija, garažnih vrata i sl. Kod prozorskih roletni ovi prekidači mogu da se smeste unutar kućišta roletne, gde se nalaze i sami motori za pokretanje. Kada se jednom podese obe vrste prekidača ne gube svoja podešavanja pa ih nije neophodno postavljati na pristupačnim mestima.

Tehničke Karakteristike preporučenih uređaja:

WiFi prekidači za kontrolu roletni, kapija i garažnih vrata

Radni Napon: 90-250v AC(50/60Hz
Maksimalna Struja: 10A
Maksimalna Snaga: 2200 W
Dimenzije: 114*52*32mm (D*Š*V)

CENA

i više informacija o uređaju...

 

GSM prekidači za kontrolu roletni, kapija i garažnih vrata

Radni Napon: 90-250v AC(50/60Hz
Maksimalna Struja: 3A
Opseg frekvencije: Quad band 900/ 1800/ 850/ 1900 MHz.
Dimenzije: 102*76*27 mm (D*Š*V)

CENA

i više informacija o uređaju...

Ovi prekidači osim prvenstvene namene za upravljanje roletni, garažnih vrata, kapija i sl. mogu se upotrebljavati na više drugih načina. Možete ih koristiti za paljenje svetla, ventilatora, klima uređaja i sl potrošača u domaćinstvu. Takođe možda i najupotrebljavanija namena je navodnjavanje u plastenicima gde se uglavnom koriste GSM prekidači. Uostalom probajte i sami, videćete da ideje kasnije dolaze same...

WiFi "pametni" prekidači proizvođača Sonoff karakteriše mala cena i velika pouzdanost. Ovi WiFi prekidači se mogu primeniti na raznim mestima, a sa podrškom mobilne aplikacije eWeLink mogućnosti su neverovatne. 

Evo većine Sonoff modela pametnih prekidača, njihovih glavnih karakteristika i nekih od primera najčešće ugradnje:

 

sonoff basic wifi prekidac preko mobilnog 19779542401. Sonoff Basic WiFi prekidač

Karakterišu ga male dimenzije i snaga izlaza do 2200W.

Napaja se na 220V naizmeničnog napona, i sa istim naponom na izlazu napaja potrošač. Uglavnom se koristi za on/off kontrolu osvetljenja ali i kontrolu napajanja računara, manje grejalice, ventilatora, klime, pegle i sl.. 

 

2. Sonoff DUAL WiFi prekidač

Ovaj prekidač je nešto večih dimenzija od Sonoff Basic prekidača. Karakterišu ga dva nezavisna izlaza od po 220V te može upravljati sa dva potrošača istovremeno. Oba izlaza su relejna snage do 2200W. Najćešće se koristi za automatsku kontrolu otvaranja garažnih vrata, prozorskih roletni i zavesa, odnosno njihovih motora a naravno može se koristiti i za kontrolu svih ostalih potrošača poput Sonoff Basic WiFi prekidača.

3. Sonoff MINI WiFi prekidač

Ovaj prekidač je karakterističan po svojim dimenzijama koje zadovoljavaju ugradnju u standardnu doznu. Druga karakteristika je ta da ako ga ugradite u razvonu kutiju iznad zidnog prekidača za svetlo, sa samo dve žile ćete uspeti da obezbedite paljenje i gašenje svetla i preko zidnog prekidača i preko aplikacije na mobbilnom telefonu.

4. Sonoff SV WiFi prekidač

Ovo je jedini prekidač proizvođača Sonoff koji radi preko napajanja 5-24V jednosmernog napona. Ovaj prekidač nema kućište, izuzetno je malih dimenzija, i ima sve funkcije poput klasičnih Sonoff prekidača. Najčešće se koristi za on/off kontrolu desktop računara i druge tehnike. Može se koristiti i za kontrolu otključavanja vrata kod interfonskih centrala.

sonoff cetvorokanalni wifi prekidac preko mobilnog telefona5. Sonoff 4CH WiFi prekidač

Četvorokanalni tip Sonoff WiFi prekidača pre svega karakteriše kućište predviđeno za ugradnju na standardnu DIN šinu.

Ovaj prekidač ima 4 nezavisna izlaza snage svaki po 2200W. Takođe poput ostalih Sonoff prekidača ima podršku eWeLink mobilne aplikacije kojom možete bežično kontrolisati izlaze ovog pametnog prekidača.

 

6. Sonoff 4CH PRO WiFi prekidač

Četvorokanalni tip Sonoff WiFi prekidača koji za razliku od obične četvorokanalane verzije ima mogućnost prihvatanja RF signala 433Mhz. Ovaj prekidač ima 4 nezavisna relejna NO/NZ izlaza snage svaki po 2200W. Takođe poput ostalih Sonoff prekidača ima podršku eWeLink mobilne aplikacije kojom možete bežično kontrolisati izlaze ovog pametnog prekidača. Može se kontrolisati i preko daljinskog prekidača ili putem nekog od TX Rf zidnih prekidača ili senzora.

7. Sonoff POW WiFi prekidač 

Ovaj specifični uređaj mimo prekidačke funkcije pre svega karakteriše mogućnost merenja potrošnje struje kao i praćenje potrošnje struje u realnom vremenu. Za razliku od većine Sonoff prekidača izlazna snaga ovog uređaja je 3500W pa samim ttim na njega možete povezati jače grejno telo, bojler, el. motor i sl...

8. Sonoff TH 10 Wifi Prekidač

Prekidači ovog tipa imaju mogućnost povezivanja sa sondama za merenje vlažnosti i temperature. Samim tim koriste se kao regulatori temperature ili vlažnosti pa mogu uključivati i isključivati potrošače u zavisnosti od zadatih set point vrednosti. Izlazna snaga ovih WiFi prekidača je 2200W 

9. Sonoff TH 16 Wifi Prekidač

Prekidači ovog tipa imaju istu funkciju i iste mogućnosti kao i prekidači tipa Sonoff TH 10. Jedina razlika je u izlaznoj snazi koja je kod ovih prekidača 3500W i struje od 16A

10. Sonoff RF WiFi prekidač

Ovaj WiFi prekidač pored karakteristika osnovnog Sonoff Basic prekidača ima mogućnost povezivanja sa Sonoff daljinskim upravljačem 433Mhz pa osim kontrole preko mobilne aplikacije eWeLink izlaz ovog prekidača mođete kontrolisati i pomoću daljinskog upravljača.

sonoff s26 pametna wifi uticnica11. Sonoff S26 WiFi Utičnica

U ovu utičnicu nakon što je povežete sa aplikacijom eWeLink možete uključiti bilo koji uređaj snage do 2000W.

Preko mobilne aplikacije možete uključivati i isključivati vaše uređaje, podesiti vreme kada će se uključiti ili isključiti, podesiti timer i sl.

 

12. Sonoff E27 RF Sijalično Grlo

Nakon što ga povežete sa eWeLink mobilnom aplikacijom, ušrafite bilo koju vrstu sijalice e27 modela sijaličnog grla. Osim komande preko mobilne aplikacije, ovaj Sonoff uređaj podržava i kontrolu preko Sonoff daljinskog prekidača 433Mhz.

sonoff bridge 433mhz wifi pametna kuca13. Sonoff BRIDGE WiFi prijemnik

Ovaj uređaj vam omogućava da sve signale WiFi senzora, daljinskih upravljača i rf prekidača uvedete u aplikaciju. Nakon što registrujete ove uređaje u aplikaciji ćete moći da priimate obaveštenja o njihovom stanju kao i da koristite promene njihovog stanja za aktivaciju nekih od prekidača ili scena. Mnogi WiFi prekidači nemaju mogućnost direktnog povezivanja sa daljinskim upravljačem, ali sa ovim uređajem moći ćete da spojite komande daljinskog sa bilo kojim tipom prekidača bez obzira da li podržava RF signale ili ne.

Sonoff Basic WiFi prekičač, je najosnovniji pametni prekidač proizvođača Sonoff. Izuzetno je praktičan za upotrebu i sa lakoćom se povezuje a i instalira u aplikaciji eWeLink.

Može se koristiti za kontrolu raznih potrošača a najčešće se primenjuje kod osvetljenja zbog svojih malih dimenzija. Poseduje relej maksimalne struje od 10A, što u prevodu znači da može da izdrži potrošače snage do 2200W. 

Sonoff WiFi prekidač povezivanje i instalacija u mobilnoj aplikaciji eWelink

Korak 1

Povežite ulaz i izlaz vašeg Sonoff Basic prekidača. Na ulaz dovedite napajanje od 220V a na izlaz povežite potrošač po želji. 

Korak 2

Kada je wifi prekidač uključen, pritisnite taster koji se nalazi na njegovom gornjem delu i zadržite ga nekoliko sekundi. Primetićete da je led dioda počela da treperi u ciklusima od po nekoliko sekundi. Sada ponovo pritisnite taster na wifi prekidaču i ponovo ga zadržite još nekoliko sekundi. Sada će dioda početi neprestano da treperi što znači da je prekidač spreman za povezivanje sa mobilnom aplikacijom.

Korak 3

Pokrenite mobilnu apllikaciju eWeLink i izaberite dodavanje novog uređaja klikom na opciju "Quick paring". Primetićete da je aplikacija započela pretragu uređaja pa sačekajte da se poveže sa istim. Za to vreme led dioda na WiFi prekidaču idalje neprekidno treperi.

Korak 4

Kada je aplikacija registrovala uređaj i led dioda na prekidaču prestala da treperi, aplikacija će vam prijaviti uspešno registrovani uređaj i ponuditi vam da upišete njegov naziv. To će ubuduće u aplikaciji biti naziv vašeg Sonoff WiFi prekidača.

Korak 5 

Sada možete isprobati on/off funkciju vašeg prekidača preko aplikacije.  Primetićete da je odziv prekidača na komandu istovremen što je potpuno neverovatno. On tako reaguje na komandu sa bilo kog mesta na svetu!

U donjem delu aplikacije primetićete još opcija poput "Share", "Schedule", "Timer", "Loop Timer". O načinu korišćenja ovih opcija i o još nekoliko zanilmljivih mogućnosti pametnih WiFi prekidača čitajte u našim narednim objavama.

Do tada pogledajte naš video WiFi prekidač Sonoff Basic povezivanje i instalacija sa mobilnom aplikacijom

 

Ukoliko ste došli do svog prvog Sonoff WiFi uređaja, bilo to Sonoff Basic prekidač, Sonoff S26 utičnica, pametno sijalično grlo i sl. prva stvar koju treba da uradite je da na svom mobilnom uređaju instalirate mobilnu aplikaciju za povezivanje sa Sonoff uređajima pod nazivom eWeLink.

Instalacija mobilne aplikacije eWelink

Mobilna aplikacija eWelink dostupna je i na iOS i na Android platformi. U našem primeru pokazaćemo kako da instalirate aplikaciju na android telefonu. Naravno na iOS mobilnim uređajima koraci instalacije su gotovo identični.

Na vašem telefonu preko aplikacije Google Play potražite novu aplikaciju eWelink koju želimo da instaliramo. Aplikacija eWelink se instalira poput bilo koje druge aplikacije na vašem telefonu pa jednostavno nakon pretrage, kada ste našli aplikaciju sa plavom sličicom kao na slici, kliknite na instaliraj i sačekajte da se ona uspešno instalira na vašem telefonu. Nakon toga aplikacija je spremna za korišćenje.

Registracija novog naloga na eWelink-u

Korišćenje aplikacije eWelink i svih njenih pogodnosti vezanih za vašu buduću pametnu kuću je potpuno besplatno. Međutim kako bi osigurali pristup vašim pametnim uređajima i obezbedili da niko drugi osim vas ili osoba kojima vi dozvolite ne može da da upravlja vašom pametnom kućom, potrebno je da kreirate nov nalog unutar aplikacije a potom možete nesmetano da dodajete vaše Sonoff uređaje i radite na automatizaciji vaše pametne kuće.

Kliknite na dugme "register". Za kreiranje naloga potrebna vam je mail adresa (ukoliko je nemate možete besplatno kreirati email na google servisu).

Upisom mail adrese istog trenutka na vaš email će stići aktivacioni kod od 4 cifre.

Upišite kod koji ste dobili u polje za unos na aplikaciji a zatim upišite i svoju novu lozinku od najmanje 8 karaktera. Vodite računa da sve ovo morate uraditi za 60 sekundi, u suprotnom moraćete pokušati ponovo sa novim aktivacionim kodom.

Ukoliko ste dobili pozdravnu poruku, uspešno ste se registrovali i sada možete da se ulogujete u eWelink mobilnu aplikaciju. 

Ako vas zanima kako se u eWeLink aplikaciju dodaju Sonoff WiFi uređaji (prekidači, senzori, kamere i sl..) pogledajte tekst: Kako povezati Sonoff WiFi prekidač sa eWeLink aplikacijom.